Ревю: „Хищни нокти“ – Марко Видойкович, изд. „Colibri“

 

„Хищни нокти“  разглежда историята на сръбското „поколение на безнадежността“. Младежите, които през 1996-1997 г. излизат на улицата, привличат сподвижници и изиграват важна роля в  свалянето на Слободан Милошевич. Впоследствие през 2000 година срещу президента са се водили дела за престъпления срещу човечеството, служебни и финансови злоупотреби.

Главният герой е едно от водещите лица на тези протести. Той е гневен, дързък, буен и на ръба на нервната криза. Бунтар, който е готов да жертва здравето и психиката си, но да промени статуквото.  Около него има доверени приятели, предатели, любов, мистика и непокорност. Ежедневието му е изпълнено с протести, сблъсъци с полицията, пушене на трева и секс. През повечето дни коремът му стърже от глад, а мислите му са завладени от предстоящите действия по улиците.Свободата в романа е ценност, представена над всичко. Свободата и бунт докрай.

Авторът пише сурово, има пикантни сцени и необясними моменти, които се свързват най-вече с Нада. Мистерията около нея внася допълнително напрежение в страниците, което и без това не е малко.

Единствената причина да не получи 5 звезди от мен в Goodreads е, че очаквах много силен финал, но не го получих. После разбрах, че книгата има продължение, но не е на българския пазар. Книгата си заслужава всяка секунда от времето, което ще ѝотделите. Мисля, че е трайно намалена на 5 лв. Поредната книга от 5 лв., която ми харесва стотици пъти повече от многото популярни имена, които са с цена към 20 лв.

 

Цитати от „Хищни нокти“