Ревю: „Фонтани на мълчанието“ – Рута Сепетис, изд. „Сиела“

Рута Сепетис – Фортани на мълчанието

В историческата памет на всеки народ има събития, за които бихме предпочели да мълчим, защото говорейки за тях, думите се превръщат в живи картини, които ни нараняват и натъжават. По-лесно е забравим и по-лесно е да мълчим, но не е ли най-правилно да  търсим и да говорим истината.
Рута Сепетис отново ме очарова. Създава романи, които те прехвърлят в друго време и разкрива малките му тъмни тайни. Този път нейните истини са от фашистка Испания. Както при „сол при солта“ и тук опознаваме историята от няколко човешки съдби, които са свързани помежду си. Но не всички достигат до финалните страници.

Главните герои са Даниъл, който пристига с родителите си от Далас в Мадрид и Ана, която е дете на убити родители от режима на Франко. Любовта им се развива плахо  – страница, след страница и омекотява суровите истини, които се разкриват пред нас. Истини, които забраните на режима са превърнали в тайни и страдания. Тайни, които Даниъл жадува да заснеме с апарата си, което го въвлича в неприятности с гвардейците. Това са „черните гарвани“ на фашистка Испания. Мъже, които ще те застрелят в гърба без предупреждение, ако прекрачиш някое от множеството ограничения през този период.  Благодарение на Ана, той се среща с млади хора, които изкупват „греховете“ на родителите си. Опознава лицето на бедна Испания, а не само лукса, който тя предоставя за американците.

С романа наистина ще усетите духа на испанския народ. Историята е много добре балансирана, дори бих казала, че е доста по-лека от „сол при солта“, но някои тайни са наистина шокиращи. Испания ви очаква, поемете пътешествието, което ви предлага Рута Сепетис. Няма да ви разочарова.

Обичайте, прегръщайте и четете!

Любими цитати